Salam & hello, sekarang anda boleh membuat permohonan pembiayaan PTPTN online berkuatkuasa 1 Julai 2010. Pemohon boleh menyemak keputusan permohonan pembiayaan PTPTN online bermula hari ke-6 hari berkerja selepas tarikh tutup permohonan epinjaman PTPTN online.  Berikut ada beberapa perkara yang perlu bakal peminjam PTPTN ambil perhatian.

Untuk semakan baki pinjaman pendidikan anda:
PTPTN PINJAM NOKP NOPIN
Contoh: PTPTN PINJAM 880512019989 123456

Untuk semakan baki Skim Simpanan Pendidikan Nasional anda:
PTPTN SSPN NO AKAUN SSPN
Contoh: PTPTN SSPN 017704190598986

Untuk mendapatkan Nombor Pin anda:
PTPTN NOPIN NOKP
Contoh: PTPTN NOPIN 820504159636

Untuk semakan status pelajar Senarai Hitam di PTPTN:
PTPTN LEGAL NOKP NOPIN

Untuk semakan jumlah pelepasan cukai bagi tahun 2007 untuk SSPN:
PTPTN SSPN CUKAI NOKP
Contoh: PTPTN SSPN CUKAI 670211029119

dan hantar ke 33199
Caj 50 sen akan dikenakan bagi setiap SMS.
Beroperasi 24 jam sehari.

Lain-lain semakan PTPTN

Pinjaman

1. Pemberian Wang Pendahuluan Pinjaman hanya diberikan kepada pelajar-pelajar yang menerima tawaran untuk mengikuti pengajian di peringkat Diploma dan Ijazah Pertama di IPTA sahaja tidak termasuk Politeknik dan IPTS.

2. Pelajar perlu mengisi borang permohonan kemasukan ke IPT melalui borang UPU online. Tandakan YA, pada ruangan No. 37 bagi membolehkan proses WPP dibuat dan seterusnya penawaran kepada pelajar yang layak akan  dilakukan oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional.

dan banyak lagi perkara seperti permohonan online, kaedah bayaran balik PTPTN. Sila rujuk laman web rasmi PTPTN.

Update pautan terkini :

  • Pemohon boleh menyemak keputusan permohonan pembiayaan PTPTN di Laman Web Pembiayaan Pinjaman online di sini atau melayari laman Web PTPTN bermula hari ke – 6 (hari bekerja) selepas tarikh tutup proses permohonan online yang ditetapkan oleh PTPTN
  • Pemohon yang berjaya ditawarkan¬†pembiayaan PTPTN perlu melayari Laman Web Pembiayaan Pinjaman online di alamat http://www.ptptn.gov.my/pembiayaan/. dan mencetak dokumen yang disenaraikan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

32 Responses

  • hai,sy nk tanya kenapa 3kali sy mohon,3 kali tak boleh????????

    • salam,nak tanya bnyak boleh!naper time saya semak ptptn pd kelompok ke2 dia tulis no kad pengenalan saya tak betul.adakah saya salah isi borang tp rasa nyer dah betul.

  • untuk kepastian kalau ada masalah berkenaan semakan sms atau apa jua semakan online saya cadangkan utk hubungi bahagian khidmat pelanggan atau operator yang berkenaan pada waktu kerja..kerana ada kalanya sistem online bermasalah

  • saya nak tanye!!!kenapa saya print borang ptptn saya kt email tak ada butiran peribadi saya..borang tersebut kosong..saya kelompok ke 2..

  • hello i apply PTPTN epinjaman on 31st Julai.. Tutup permohonan aledy… May i knw when u open again…

  • salamm..sy nak tye nie..kenapa la sy bkak epinjamn ptpt tak boleh-boleh nie..hari tu,saya da sah kan terima pun tawaran tu..skg nak bkak tuk print,xlpas2 pun…macam mane neyyy….???

  • macam mana nak mengaksesn katalaluan yang baru pihak Tuan bagi ni.

  • Adik saya sudah membuat permohonan PTPTN pada 13 Julai 2010.Tapi pihak Tuan meminta untuk mengakses katalaluan yang baru lagi,yang masalahnya sekarang ,kami idak tahu macam mana hendak masuk untuk mengakses katalaluan yang baru itu.

  • SALAM..aritu saya br isi half of the detail.arini nak sambung isi balik tapi x boleh nak log in pun..dia tulis x di benarkan masuk.nape ea?tarikh dia dah tutup ke?apa saya nak buat ni..

  • kalo kite x hantar lagi surat penagguhan byaran ptptn..permohonan kite akan terus ditolak ke?

  • salam,kalo kite nk block pnjman ptptn cm ne ek?sya nk transfer ke klej lain bleh kew???

  • I have submitted my application on 2 September 2010. By then, I found that I filled in wrong information. As it was already submitted and on progress, is there anyway I can change my info again? The “tarikh mula pengajian” I filled in wrongly. It was suppose to be on 27/07/2009 but I accidently filled it as 13/05/2009. Is some methods that I can correct my mistake? I need help. Hope to hear from you soon. Thanks.

  • nk tanya cket…dokumen perjanjian yg 2 set yg telah di hntr tu..slh satunya kita akn dpt blk ke??cmne plak jumlh duit g x cukup…kalo x cilap org ckp msuk dlm 3500..tp x smpai 2500 pon…penin2…huh!!cmne ek nk dptkn surt twrn g ad…hri tu x print utk slinan..print utk hntr je…cmne ek??

  • saya telah menghubungai ptptn sebanyak 3 kali iaitu pada 6 sep,15 sep dan 17 sep 2010 berkenaan pinjaman ptptn yg mana anak saya iaitu mohamad ezanie ic 910108-08-6057 sehingga kini masih tidak dapat sedangkan kawanx nya telah terima. dari 3 panggilan yg saya buat saya dapat 3 jawapan yg berbeza dari pegawai ptptn. duit telah dimasukkan ke bank islam, tunggu kemasukan duit dari bank islam dan yg terakhir pegawai tersebut meminta saya mengisi balik borang pinjaman. saya tak tahu apa yg perlu saya buat. mengikut anak saya pegawai ptptn sendiri telah dtg ke ukm dan borang tersebut telah disemak oleh pegawai ptptn dan diserahkan sendiri kepada pegawai tersebut tak kan berlaku kesilapan. mohon pegawai atasan pihak ptptn membuat semakan.

  • Hi there,

    I applied through the official website and gotten it approved. But, how do i accept the offer because the official website is different from the e-pinjaman website since e-pinjaman website will allow us to choose whether to accept or reject but the official website do not.

    Thanks in advance.

  • I applied ptptn and the online form was not completed but already “sah” so i couldn’t change it. Now it says “Status: diluluskan” but I want to reject it and reapply. How do I do it?

  • Di peringkat awal permohonan PTPTN, status pinjaman ‘Telah Diluluskan’ (kelompok ke 2)tetapi saya difahamkan oleh anak saya (Ainura Bt Radzuan KPT:920502035070)UiTM Kampus Seri Iskandar Perak pinjaman kawan-kawanya semua dah lulus cuma dia punya masih belum ada apa-apa perkembangan mohon jasa baik pihak tuan menyemak status permohonan tersebut-Terima Kasih.

  • askom…saya nk tanya mcm mana nk betulkan maklumat bapa saya melalui ptptn???saya xlengkap lagi…saya dah cuba nk bukak..tetapi xboleh pun…so, ape yg saya patut buat???

  • slm…saya isi epinjaman ptptn pada 16/11/2010, pada aliran proses permohonan pembayaian tersebut menyatakan bahawa saya akan dapat mengetahui sama ada permohonan saya diterima atau ditolak dalam masa 3 hari…selepas menghantar borang permohonan online tersebut…tapi sampai sekarang saya tak dapat keputusan lagi…saya kena mengdaftar di politeknik pada akhir bulan ini…tapi keputusan belum tahu ditolak atau diterima…bagaimana?

  • adakah laman web epinjaman sudah tidak dapat digunakan selepas bulan Julai dan telah digantikan dengan laman web baru oleh pihak ptptn untuk melakukan permohonan ptptn secara online ?

  • apa lah ptptm ini.dari dulu lagi saya nak semak keputusan pemohonan belum dapat juga

  • hye, saya nak tanya.. borang penangguhan PTPTN 2 mesti kena hantar or bagi sekali dengan pihak PTPTN nanti bila drng dtang sini IPTA?? adakah saya boleh dapat pinjaman selagi borang 2 tak d hantar tau pun mcm? thankx.. :)

  • saya masih belum mendapat pinjaman, sedangkan surat tawaran yang telah saya terima adalah pada akhir Disember 2010. saya pelajar baru di upm tetapi saya masih belum melangsaikan yuran pendaftaran, yuran jam kredit dan yuran asrama yang mana jumlahnya adalah sebanyak RM2550. tarikh akhir pembayaran yuran tersebut adalah 27 Februari, jika saya tidak berjaya melangsaikan hutang tersebut saya akan digugurkan belajar dari upm. saya berharap aduan saya dipertimbnagkan secepat yang mungkin. di sini saya sertakan sekali nombor ic saya untuk semakan pihak tuan..881208015782..terima kasih…

  • salam…nk tya sket…knapa sya msih x trima e mail dri ptptn utk semak kptsan prmhonan pembiayaan ptptn???kwn2 sya dh trima e mail 2 dan diaorang dh print borang yg prlu di isi…sya rsau la,,sbb 6/9/11 ni sya dh kna prgi dftar u(umk)…duit wpp 2 sy dh trima tp utk pmbiayaan ni sya x trima apa2 e mail dri ptptn lg…hrap boleh bntu…tq

  • cara terbaik adalah….pegi Wisma Chase Perdana & personally pegawai ptptn.

    bila buat follow up thru phone, mentioned nama pegawai tu tadi so indirectly u just refer kpd sorang je, lg senang.

  • nak tanya , saya dah isi form ptptn pada 18 June 2011 . itu adalah pendaftaran pertama dan saya dah tekan yes pada page pengesahan permohonan . tetapi maklumat yang saya beri itu tidak lengkap . perlu ke saya beli no pin baru ?

Leave a Reply

Toggle menu