Salam & hello buat semua pembaca yang dihormati sekalian, kerapkali aku diajukan soalan oleh rakan-rakan sekitar yang kurang meluangkan masa terhadap internet mengenai apa aktiviti yang aku buat semasa online. Bila aku tanya mereka, hampir semua memberi jawapan yang agak sama iaitu chatting, cari awek, download mp3 mahupun movie. Jadi apa kaitannya dengan tajuk diatas?

Perkataan diatas adalah senarai carian yang sering digunakan oleh pengguna internet malaysia untuk mendapatkan gambar panas, video 3gp lucah dan juga cerita-cerita seks 18 tahun ke atas. Tahukah anda ada diantara mereka yang sanggup berada berjam-jam dihadapan komputer semata-mata untuk aktiviti ini dan majoritinya adalah melayu.

Cuba bayangkan berapa banyak masa yang telah terbuang dan dibazirkan begitu sahaja. Sebenarnya kita sebagai pengguna internet boleh memanipulasikan keyword panas ini untuk tujuan kebaikan. Aku bahagikan kepada dua kategori iaitu pembekal maklumat dan pembaca.

Pembekal maklumat boleh menggunakan keyword ini untuk menarik pembaca membaca sesuatu yang berfaedah, menggunakan tajuk seperti Perempuan Melayu Telanjang dan kemudian kandungannya diisi dengan nasihat dan bukannya gambar awek bogel seperti yang dinyatakan. Ini pasti menimbulkan kemarahan individu terbabit tetapi sekurang-kurangnya kita sudah berusaha utk membantu mereka.

Sebagai pembaca pula, gunakan kemudahan dan masa yang ada untuk mendapatkan maklumat yang berinformatif. Contohnya golongan remaja, adalah lebih baik menghabiskan 5 jam dengan membaca sesuatu yang bermaklumat berbanding berbalas mesej dan melihat gambar awek friendster mahupun gadis facebook cantik.

Keputusan di tangan anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Responses

Leave a Reply

Toggle menu