• Loan Bank Pinjaman ASB – Untung atau Rugi?

    • CategoriesKewangan

Salam & hello buat semua pembaca yang dihormati sekalian, sebentar tadi aku menghadiri satu ceramah mengenai pengurusan kewangan yang disampaikan oleh wakil ASNB Shah Alam. Ada diantara kami yang bertanya soalan mengenai kebaikan membuat pinjaman ASB dan nampaknya beliau sependapat dengan aku. Jawapannya bergantung kepada jenis atau sikap individu terbabit.

Semua pihak mahukan keuntungan baik dari sebelah pelabur juga orang yang menguruskan dana yang diberi tersebut bukan? Okmenjawab kepada persoalan diatas, dari segi kiraan kasar membuat pelaburan sendiri tanpa ada pihak ketiga iaitu bank lebih menguntungkan. Itu tidak bermakna membuat loan ASB adalah rugi. Beza pun tak banyak sebenarnya. Yang penting adalah disiplin dah sejauh mana komitmen anda didalam menguruskan kewangan.

Kalau tanya aku, aku buat dua-dua sekali. Aku ada beli sijil iaitu membuat pinjaman asb di Maybank dan caruman setiap bulan. Berapa jumlahnya tak perlulah aku kongsikan cukuplah sekadar jumlah wang yang aku mampu laburkan setiap bulan kerana aku juga ada komitmen yang lain. Rasionalnya, kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada hari esok, lusa, bulan depan ataupun bila-bila sahaja. Sekiranya kita membuat pinjaman ASB, wang kita adalah dalam bentuk sijil dan tidak boleh ditunaikan kerana terikat dengan kontrak antara kita dengan bank. Hanya dividen tahunan sahaja yang boleh dikeluarkan. Manakala jika simpan wang sendiri, kita boleh keluarkan bila-bila masa pada hari bekerja iaitu Isnin hingga Jumaat.

Kesimpulannya, cermin diri sendiri dan kaji kemampuan anda dalam menguruskan kewangan peribadi sebagai satu bentuk pelaburan masa hadapan. Hubungi aku jika inginkan pendapat aku yang tak seberapa ini. Untung atau Rugi? Anda nilailah sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

101 Responses

  • pada pendapat saya pulak…
    ASB memang menjana keuntungan tapi sangat sikit, x berbaloi,
    yang untung banyak pihak yang menguruskan ASB tu sahaja.. hampir 20 tahun ASB
    pelabur2 tetap takkan rugi tetapi hanya dapat +/- 8.5% tiap tahun,
    kalau ditolak dengan kenaikan harga petrol, barang2 & kenaikan kadar
    inflasi negara 4% dah tinggal 4.5% keuntungan,
    belum ditolak dengan zakat pendapatan…
    pengasas ASB sendiri semasa diwawancara di rancangan Bijak Wang TV3 baru baru ini meggalakkan org ramai melabur dengan emas daripada melabur kat amanah saham,
    yakni menyimpan emas sebagai pelaburan, harga emas naik 20%-30% tiap tahun, dr mahathir pun setelah pencen baru menggalakkan rakyat simpan emas.. saya pun dah kuarkan dividen utk beli emas. simpan saja pun dah untung belum lagi diniagakan. kongsi kongsi je nih

  • nk tnya skit ea bleh x wat loan 200k ngan asb ni dgn gaji 13++ dan mmpu untuk byar ansuran bulanan loan asb sbnyk rm1070.

    • Ubtuk wat loan 200k xkira gaji, sbb apa, byr sebulan 1100 contoh, tapi dividen dpt setahun 16k atau RRM1330 sebulan, makna nya dpt lg byk dr melabur..so sapa kata rugi, modal setahun dh blh dpt 200k tampa kuar duit poket..pelaburan ASB ni memg untk hr tua kita ada jg duit 200k, jika x buat skg sapa nk bg kan..apa2 sy leh bg penerangan -shahril 0133614426-

      • RM1330 sebulan yang ini bulanX2 boleh withdrawal ke?..

      • assalam saudara shahril…apa pndpt saudara sbgai contoh saya ada duit rm 200000…lps tu saya letak dlm tabung haji…saya pun ambik pinjaman asb sebnyak rm200000…sya mmbyar pinjaman pada tahun pertama mnggunakan duit simpanan saya…adkh itu mnguntungkan?? sbb sya mndpt dividen tabung haji dari duit simpanan saya dan mndpt untng dari dividen asb??

  • saya tak pernah masuk asb selama ini , jadi saya hendak masukkan ub=ntuk anak saya tapi masih belajar. kalau saya masukkan rm15 ribu untuk jangka masa panjang

    • pd pendapat sylah kalau kak siti nak smpn utk jangka masa pjg
      baik simpan dlm Unit Trust,dana unit amanah patuh Syariah
      secara Islam.Unt Amanah patuh Syariah dikawalsetia oleh
      Suruhanjaya Sekuriti melindungi kepentingan para pelabur.
      Manfaat pulangan berganda.Jika kak siti melabur dlm unit amanah
      RM15 RIBU,utk masa 10 thn,average 8% = RM32ribu,jika smpn tiap2
      bln lagi byk (present value RM15RIBU mthly 200 = RM68400) emailsyn
      sy nizareen@yahoo.com Sy cuma nk share kalau berminat, tq

  • berkenaan unit trust ni..prestasi lepas bukan menjadi petanda prestasi akan datang..risiko tetap ada…especially turun naik pasaran saham…jgn over promise…kepada bakal pelabur diluar sana buat study dulu sebelum membuat sebarang pelaburan…fahami samada pelaburan tersebut sesuai tak dengan risiko yg kita sanggup ambil atau tidak.

  • salam… sy terbaca artikel n komen2 u ols… juz nk share what i hv.. yes.. org kita mmg ramai melabur dlm asb skg ni maybe bcuz title for “bumiputera’ kn.. but kalo fikir balik, % profit yg dpt hanya 8% je.. mcm cik zarina kata, kalo melabur dlm unit amanah lg untung… yes.. sy setuju sgt.. of coz ade risiko but we ol yg kene bijak memilih skim unit amanah yg akan beri profit yg tinggi n less risk.. if u ol pernah dgr unit amanah CIMB wealth advisors, profit yg u ol bleh dpt kalo invest dlm mase sthn ialah 10-15%.. but last year profit ni rises to 29%.. jauh beza dgn asb.. n 100% islamic bcuz under Dana Al Ihsan yg da dekat 11 thn beroperasi… cimb as fund manager akan labur pd top 10 aggresive companies in malaysia such as petronas, tnb, mxs, sime darby and others.. i beri cth k… if u ols labur Rm 10,000 in asb and UT cimb.. in 5 years, dlm asb yg beri 8% profit akan ade RM14+++ but dlm UT Cimb(15%) u ols akn dpt RM 20+++.. see the difference… if nk ckp pasal risk.. the top 10 holdings tu dijaga oleh government so.. the risk should be less.. so.. we dont hv to worry…

  • Maknanya…..,,labur dlm UT cimb lg untung kan? asb pn kendekut sgt,dividen asyik area tu je…jd, sy pn cdg nk melabur dlm UT cimb..ada gak nmpk untungnya.tq bro..

  • Ada yang berminat untuk mengetahui kebaikan dan keuntungan melalui Public Mutual Unit Trust..

    Boleh terus hubungi saya :)
    Zetty 013-7577553

  • Haaa..tahu tk dgn bermodal kan RM6792(RM566 kali 12bulan) sahaja,anda blh dpt RM150,000. hanya ASB jer leh jd kan duit anda mcm tu..xpercaya..call/sms sy, sy tunjuk mcm mana
    0133614426 shahril

  • tumpang lalu…

    jika ada 10k cash, labur dlm ut cimb /asb/public mutual …

  • tumpang lalu…

    jika ada 10k cash, labur dlm ut cimb /asb/public mutual …yg dpt hasil lumyan..ler…

    tq

  • bagi saya la buat masa ni kalu rasa nak melabur elok la melabur dengan beli emas dan simpan…bukan beli barang kemas..tp beli emas fizikal seperti dinar dan emas 999…boleh beli dengan maybank (syiling kijang emas) atau public gold..sy pun dah keluarkan asb utk beli emas dan simpan ni..mmg berbaloi…sebab beli 1 dinar masa bulan 12/2010 blum mencecah rm600 lg..tp sekrg ni harga dah naik dekat ngn rm700…cuma ramai yang x fikir pasal ni..semua fikir labur duit lg untung…skrg inflasi makin naik..x rasa pun duit skrg nilai tinggi..tapi emas pergi la mana2 kedai emas setiap bulan mesti harga tinggi je…hmmm bagi pendapat je…kalu berminat nak beli emas leh contact dealer sy k 016-2037317..sue

  • bagi saya la buat masa ni kalu rasa nak melabur elok la melabur dengan beli emas dan simpan…bukan beli barang kemas..tp beli emas fizikal seperti dinar dan emas 999…boleh beli dengan maybank (syiling kijang emas) atau public gold..sy pun dah keluarkan asb utk beli emas dan simpan ni..mmg berbaloi…sebab beli 1 dinar masa bulan 12/2010 blum mencecah rm600 lg..tp sekrg ni harga dah naik dekat ngn rm700…cuma ramai yang x fikir pasal ni..semua fikir labur duit lg untung…skrg inflasi makin naik..x rasa pun duit skrg nilai tinggi..tapi emas pergi la mana2 kedai emas setiap bulan mesti harga tinggi je…hmmm bagi pendapat je…kalu berminat nak beli emas leh contact dealer sy k 016-2037317..sue

  • sy ejen public mutual…0179020659

  • Alia,,,

    if u ade 10 k.. and u laburkn ke..

    1) asb (8%)— u akan dpt RM 14+++ dlm mase 5 thn..
    2) CIMB (10-15%) u akn dpt RM20+++ dlm mase 5 thn..
    3) I think PM also same like CIMB

    Actually, konsep pelaburan ni senang je.. if u ade consultant yg ade strategi yg bijak dlm pelaburan, u mesti akan dpt keuntungan yg lumayan… paling penting u gak kene cari agensi pelaburan yg memberi mase dpn yg cerah..
    Mcm CIMB, our board of director ialah Dato Nazir iaitu adik our Prime Minister.. So, i lihat mase dpn CIMB lebih cerah krn CIMB dpt sokongan kuat dr Prime Minister..
    So, renung2kan k…

    if ade sape2 yg berminat nak tau lebih lanjut tentang CIMB Wealth Advisors, hubungi sy..

    fyra : 0104636291
    Ipoh branch

  • aku dpt rm6300 x 25 tahun = rm157500

    kena byr rm6096 x 25 tahun = rm152400

    perbezaan rm5100

    interest loan rm152400 – rm90000 = rm62400

    —————————————-

    aku dpt rm6300 x 25 tahun = rm157500

    after 25 thn dapat rm90000 loan

    bulan2 total = rm157500 + loan = rm90000 = rm247500

    rm247500 – total bayar ke bank rm152400 = rm95100

    Total dapat = rm152400 tapi sebenarnya selama 25 tahun membayar aku just dapat rm5100.

    aku terus p cancel after 2 minggu summit. pikir2 la kawan2, yg untung bank2 bukan kita.

    • mmg btul pengiraan awak….. tp perasan x setelah semua duit
      yg dpt dengan duit yg dikeluarkan:

      rm247500 – rm152400 = rm95100

      dalam masa 25 tahun awak telah dpt bersih RM95,100.

      Tu x dikira lg awk x keluarkan bonus tahunan tu..

      Klau bijak ASB bleh byr hanya setahun dan tunggu 25 tahun tu utk dpt RM90K tu.

      Buat dapat, x buat x dpt utk hari tua..:D..utk perkongsian saje..

    • ko pergi belajar kira balik budak,,sebelum buat teori salah ko
      tuh,,

      Yes. ko dapat dividen ko kena bayar balik loan. tuh. Persoalanya
      ada pakai duit ko ke? Ko sedar tak ko buat pinjaman,, dan
      dividen itu bukan duit ko pun.duit buta.. kenapa ko melompat sgt
      mengatakan rugi??
      Lagi satu Feadah loan ASB berdasarkan baki HUTANG! bukan seperti
      pinjaman peribadi..kalau ko wat 100K dalam 7-9 boleh habis,
      nampak sgt ko lemah bab2 investment ..
      serios aku cakap umur aku 23 dan gaji aku 1200 and loan 200K
      ..dah 2 tahun buat… no problem pon..

  • Kalau mcm tu melabur kat tandas aje…

  • Salam,

    sekadar berkongsi pendapat yang terhad mengenai Unit Trust ni. Maybe saya kurang pengalaman dan saya mendapat agen yg kononnya menguruskan Unit Trust yang kurang berkebolehan.

    Saya pernah masuk Unit Trust CIMB pada tahun 2007 ke 2009. Malangnya agen saya hanya bersungguh-sungguh muncul semasa nak mula melabur rm 10 k dengan beliau. Macam macam janji yang ditabur pada saya (kononnya akan pantau, beri khidmat nasihat dsb) dan akhirnya saya tergoda melabur dalam unit trust tersebut.

    Selang 3 bulan saya ada tanya mengenai pelaburan saya dan ingin meminta khidmat nasihat beliau dan beliau hanya inform belum ada apa apa yang dapat dibantu.

    Tetiba saya mendapat slip dari CIMB Unit Trust mengenai pelaburan semula (saya tak pasti bila saya dapat ni) dan saya terkejut kerana tak dimaklumkan oleh agen mengenai pelaburan semula dividend hasil dari untung Unit Trust. Saya amat berang dengan agen keran tidak memaklumkan mengenai hal tersebut sebelum saya mula melabur.

    Akhirnya, setelah bertukar agen yang lain, nampaknya saya dah faham satu perkara. Pelaburan Unit Trust ni banyak bergantung pada kita. dan ingin sarankan agar mansuhkan sistem agen ni. Mereka ni hanya aktif muncul semasa kita mula mula nak melabur dan let go kepada kita kerana dia tahu dia hanya pelu muncul masa mula mula melabur dan masa nak tambah pelaburan sahaja (nak makan komisen la katakan!!!!!!)

    sekian

  • sebab tu sebelum melabur sendiri kena faham serba sedikit tentang perjalanan unit trust ni.Jangan buta2 serah kepada org lain.Banyak manis mulut.Oleh kerana kita invest guna duit kita..jadi kena lah tau kemana dia nak pegi…jgn percaya sebijik2 apa yg agen cakap…buat sedikit research terlebih dahulu..biar lambat asalkan selamat.

  • Loan ASB adalah menguntungkan sekiranya kita tidak pernah keluarkan duit/faedah dari ASB sehingga masa pencen.Contohnya, kita loan rm30K umur 25 tahun. Katakan kita pencen umur 55 tahun. So, ada 30 tahun untuk 30K membiak jadi 326K (sekiranya div+int = 8%setahun).katakan kita ambil loan 15 tahun dgn bayaran bulanan rm238 sebulan, jumlah bayaran cuma 42.8K. Lepas pencen, ambil EPF dan TOP up ASB sampai jadi maksimum 400K. Selebihnya labur lah dalam saham2 lain. Lepas tu, makan dividen sajalah tiap2 tahun sampai kita mampus. kalau int 8%, boleh dapat 32K setahun cukup untuk makan minum tak perlu kerja lagi lepas pencen…Ini baru ASB…kalau ada simpan lagi dalam ASN, ASW2020…Kebanyakan orang lepas pencen masih berhempas pulas kerja cari makan padahal waktu itulah kita menikmati masa rehat zaman tua..

    • simpanan ASB ini konsep dh bagus tapi jika ia masih bukan
      simpanan mengikut shariah islam walau macam mana byk kita wat
      simpanan atau pjmn ia masih tak ada keberkatannya so fikir2kanlah.
      kenapa pinjaman ASB ini tiada di ISLAMIC BANK????? Pada hal semua
      yg menyimpan di dlm ASB kebanyakannya orang Islam… kita di beri
      pilihan untuk menyimpan mengikut shariah atau conventional. Baik
      smpan duit kita di tabung haji ke unit trust shariah islam.

      • Adalah wajib bagi kita menjaga hak kita sebagai bumiputra… ASB adalah khazanah kita…

        • Khazanah Bumiputra tapi bagaimana dgn Syariah Islam???
          Setahu saya Bumiputra tidak semestinya org itu Islam,
          di dunia org boleh kata apa aja dan menghalalkan apa
          yg dikatakan haram, bagaimana hak kita sebagai orang
          Islam??? Mana yg wajib hak sebagai Khazanah Bumiputra or
          Simpanan Berlandaskan syariah Islam??????

  • Dato Saleh Majid yakni Org besar BSKL @ pengasas ASB pun dah x sarankan ASB, http://www.youtube.com/watch?v=Ic3x4Hl2UCY&feature=related .. elok la kita mula menyimpan emas, perak, tembaga, dawai kabel letrik @ tin minuman aluminim pun lebih elok.

  • DANA PRIMA DARI KUMPULAN MAYBANK

    ->JUMLAH PULANGAN 67%-3THN
    ->BONUS TERJAMIN 10%-3THN
    ->DIVIDEN TAHUNAN 3%-8% SETHN
    ->KREDIT TERUS KE ASB,TABUNG HAJI ATAU MAYBANK
    ->WANG SIMPANAN TERKUMPUL
    ->JAMINAN KEWANGAN PERCUMA
    MINIMUM SIMPANAN RM1200 setahun dapat rm2400 setiap 3 thn

    new promotion for until 31st january…get rebate 5% in your first year saving…
    contoh: simpan 1200 rebate rm60..
    simpan rm5000 rebate rm250
    contact me for more information 0193161907 faryha

Leave a Reply

Toggle menu